[...] w czasie 3 - 4 godzin. Wynika stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej objętości, niż 3 o objętości większej. Z punktu widzenia kulturysty najważniejszym składnikiem odżywiania jest białko (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w [...]
[...] podnosi siłę, powoduje szybszą regenerację powysiłkową mięśni. Dylatacja naczyń krwionośnych wzmaga przepływ krwi do pracujących mięśni oraz doprowadza do nich niezbędne składniki odżywcze, tlen oraz hormony. Podstawowe zalety Horse Power: - niewiarygodny i długotrwały efekt "napompowania" - znaczny wzrost siły i wydajności - wydajniejszy [...]
[...] Trzeci z najważniejszych posiłków dla sporowców. Eksperci radzą by zawierał 90% białka, 10% węglowodanów. Wiąże się to z tym, iż musimy organizmowi dostarczyć odpowiednie składniki odżywcze, aby mógł się w pełni zregenerować po całym dniu. Tyczy się to zwłaszcza dni, w których prowadziliśmy intensywne treningi. Wtedy zwłaszcza białko wskazane [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] dla naszego żołądka i składać się WYŁĄCZNIE z produktów, które nam smakują, z których jedzenia czerpiemy przyjemność – i które są przy okazji bogate w pełnowartościowe składniki – uwierzcie mi, takich składników jest pełno! Każdy doświadczony kulturysta powie, że w życiu sportowca najwyższą rolę pełni właśnie dieta. Kiedy młodzi pytają o [...]
[...] właściwości anaboliczne ze względu na dużą zawartość cholesterolu. 4. BROKUŁY Być może brokuły dla wielu osób nie należą do najsmaczniejszych, ale za to są bardzo bogate w składniki odżywcze. Zaledwie 100-gramowa porcja brokułów, której wartość energetyczna wynosi 22 kcal, zaspokaja ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę [...]
[...] źródłami białek są: -mleko i jego przetwory, -mięso, -drób, -ryby(np. tuńczyk), -soja, -groch, -fasola, -kasza gryczana, -bób... Energetyczne Składniki energetyczne to składniki, których spalanie dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów wewnętrznych ciała. Węglowodany: - stanowią 1% masy [...]
[...] korzyści. Pomoże ci czuć się sytym - często to, co uważamy za głód, jest po prostu pragnieniem.Woda wypłukuje zbędne produkty przemiany materii i transportuje do mięśni składniki odżywcze, podtrzymując proces metabolizmu. Inne dobre napoje to odtłuszczone mleko i zielona herbata. Wskazówka 4: 12 grup produktów diety ABS Twórcy diety ABS [...]
[...] prędzej przyswoimy sobie zasady dobrego odżywiania, (jeśli takowe będziemy stosować). Daję tutaj przykład typowej diety na masę: Na początku chciałbym przedstawić po krotce składniki odżywcze oraz omówić ich znaczenie dla kulturystów. BIAŁKO: Z niego właśnie budowane są mięśnie. Składa się one z 22 amonokwasow, endogennych (organizm sam potrafi [...]
[...] jeść 6 małych posiłków – innemu 3 wielkie. Jeden będzie jadł, co 2-3h skromnie – inny tylko 2 razy dziennie. Ale wszyscy przecież będą i są w stanie dostarczać takie same składniki odżywcze i mieć taki sam rozkład BTW – więc, w czym ma być problem? http://img850.imageshack.us/img850/8817/zapamitajto.png Oczywiście to wymaga pewnych [...]
[...] dostarczanych kcal w czasach obżarstwa, nie byli byśmy w stanie przeżyć okresu głodu. A wiec żyjemy tylko dlatego że nasi przodkowie w toku ewolucji nauczyli się gromadzić składniki odżywcze, a mogli tego dokonywać podnosząc poziom insuliny w odpowiedzi na podwyższony poziom dostarczonej energii (zarówno z białek jak i co oczywiste [...]
[...] lekkostrawna, spożywać należy dużo owoców i warzyw, w związku z tym, przygotowywanie posiłków nie jest kłopotliwe, a nasz organizm zaopatrywany jest we wszelkie niezbędne składniki odżywcze. Taki sposób odżywiania zasłużył sobie na przychylność lekarzy i jest zalecany w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca, a także [...]
[...] i roślinnego. Zazwyczaj stosuje się podzialy bardziej szczegółowe. W jednej grupie znajduja się produkty spożywcze o zbliżonym skladzie jakościowym (zawieraja podobne składniki odzywcze), ale o roznym skladzie ilościowym. Najczęściej stosowany jest podzial na 12 nastepujacych grup: IProdukty zbozowe. IIMleko i produkty mleczne. IIIJaja. [...]
[...] regeneracji, mięśnie nie będą syntetyzować białka. Po drugie: trening wydolnościowy wpływa na pobudzenie i rozwój sieci naczyń włoskowatych, dzięki którym energia, tlen i składniki odżywcze dostają się do komórek mięśniowych. Proces regeneracji i odbudowy tkanki mięśniowej będzie więc szybszy. Po trzecie: Odpowiednio intensywny trening [...]
[...] jednoczesną kumulację w nich toksycznych zanieczyszczeń środowiska, jak: rtęć, ołów, kadm, polichlorowane difenyle. Spożywać więc ich nie należy tyle, aby wykorzystać cenne składniki odżywcze, a nie dopuścić do oddziaływania toksycznych zanieczyszczeń chemicznych w ustroju. Zwłaszcza ostrożnie i w nie wielkich ilościach należy podawać ryby [...]
[...] węglowodanów złożonych nawet stosowanie do 70% energii ogółem, kosztem energii pochodzącej z tłuszczy z jednoczesnym ograniczeniem spożycia cukrów prostych. Tłuszcze Jako składniki pokarmowe nazywane są inaczej lipidami i obejmują dużą grupę związków o różnorodnej budowie chemicznej, których wspólną cechą jest nierozpuszczalność w wodzie oraz [...]
[...] żywność świeże owoce i warzywa oliwa z oliwek Extra Virgin kasze w tym gryczana mąka z pełnego przemiału soczewica, groch, fasola, soja ryby chude - białe mięso. Oto składniki diety śródziemnomorskiej, które oprócz ryb, soczewicy i oliwy z oliwek mogą być produkowane przez polskiego rolnika. Badania rozpoczęte przed 50 laty wykazały, że [...]
[...] się pojęcie chemioprewencji jako metody wpływania żywności na stan zdrowia, a przede wszystkim ochrony przed rozwojem raka. Substancje chemioprewencyjne to określone składniki warzyw, owoców, ziół czy leków roślinnych o których wiemy na pewno, że chronią nas przed mutacjami, kancerogenami i rakiem. Z organizmem człowieka jest jak z [...]
[...] zniszczony nieprawidłowym odżywianiem. Dopiero potem redukować kalorie. Nie ma też co wprowadzać wysiłek fizyczny, to jednocześnie zwiększa zapotrzebowanie na mikroskładniki. Ile dać białka, tłuszczy oraz węglowodanów? Instytut Żywności i Żywienia zaleca 10-15% białka oraz do 30% tłuszczy w diecie jako źródła energii. Ilość białka można [...]
[...] i powinny stanowić nie więcej niż 20-30% przyjmowanych dziennie kalorii. DIETY - KILKA PROSTYCH WSKAZÓWEK ŻYWIENIOWYCH: Jedz 4-6 mniejszych posiłków dziennie, bogatych w składniki odżywcze, zamiast trzech większych posiłków. Wybieraj żywność z różnych grup pożywienia, zwracaj szczególnie uwagę na te, które są świeże. Kiedy napełniasz talerz, [...]
[...] wyrzeczeń, takich jak unikanie wszystkich słodkich i tłustych pokarmów oraz monotonnej kuchni, opartej na brązowym ryżu i warzywach. Diety mogą zubożyć organizm w podstawowe składniki odżywcze. W ustaleniu właściwej proporcji składników odżywczych największe znaczenie ma wybieranie pokarmów wysokiej jakości oraz uświadomienie sobie indywidualnych [...]